05 July 2017

පලතුරු අතර හොඳම පලතුර

පලතුරු අතර හොඳම පලතුරක් ලෙස කිවි පලතුර හැඳින්වේ.

මන්ද මිනිස් සිරුරේ DNA රැක දෙන එකම පලතර මෙයයි.  සාමාන්‍ය දොඩම් ගෙඩියක තිබෙන විටමින් c ප්‍රමාණයට වඩා වැඩි විටමින් ප්‍රතිශතයක් අඩංගු පලතුරකි.

ඉතාම තද කොළ වර්ණයක් ඇති කිවි පලතුර ඇතුළේ ඇති සියුම් කුඩා කලු ඇටය නිසා ඕනෑම වර්ගයේ සලාදයක් වුව වර්ණවත් කිරීමට සමත් වේ.

අවුන්ස 04ක් බරැති අඟල් 03ත් දිගැති මෙම පලතුර ක්‍රීම් රසය, ස්ට්‍රෝබෙරි, අඹ, කෙසෙල් රසය ඇති පලතුරු කිහිපයක රස මිශ්‍රණයක් පවතී. ලංකාවේ නොවැවුණද වෙළෙඳපොලේදී දක්නට හැකිය.



පවතින පෝෂණ ගුණය

විටමින්  c   - 120%

කෙඳි          -  8%

පොටෑසියම් - 6.4 %

කැලරි         -  2 %

'කිවි' ගුණ-

ඔක්සිජන් අඩු වැඩි වීම් ආශ්‍රිතව සිදු වන මිනිස් සෛලවල අනතුරු වලක්වා ලීමට කිවි උපකාර වේ.

DNA සෛල ආරක්ෂා කිරීමේ ගුණය

මේ පිළිබඳව වෛද්‍යවරුන් කළ පරීක්ෂණයකින් හෙළි වූයේ පලතුරෙහි අඩංගු ෆ්ලෙවනොයිඩ්, බෙටා කැරටින්, විටමින් c සහ කාටිනෝයිඩ්ස් නිසා DNA ඉතා හොඳින් ආරක්ෂා වේ.

එසේම එදිනෙදා දරුවන්ගේ පෝෂණ අවශ්‍යතා සපුරාලන පලතුරකි.

'කිවි ' ගුණ දෙන ලෙඩ රෝග

හුස්ම ගැනීමේ අපහසුවට, රාත්‍රියේදී ඇති වන කැස්ස ගතියට, විසහරණය කිරීමේ ගුණය වැඩි නිසා විටමින් c ප්‍රමාණයද වැඩියි. ශරීරයේ හිතකර ශෛල වනසන ඉදිමුව සහ දැවිල්ලට, පිළිකා වැනි භයානක රෝග හට ගැනීම ඇති කරවන ශෛල නිෂ්පාදනය දුරු කිරීමට හොඳයි.

ඔස්ටියෝ ආතරයිටිස්, රුමටොයිඩ් ආතරයිටිස්, ඇදුම, මහ බඩ වැල ආශ්‍රිතව හටගන්නා පිළිකා, ආතෘස්කොලරෝයිස්, වෙරිකෝස්, දියවැඩියාව, රුධිර පීඩනය, හෘදය අමාරු, හෘදය වස්තුවේ බිඳවැටීම්, වකුගඩු ආශ්‍රිත රෝග, අක්මාවේ පිරිසුදු කිරීම් සඳහා මෙන්ම  ස්නායු පද්ධතිය ආරක්ෂා කිරීමට කිවි පලතුර කුඩා, වැඩිහිටි,ගර්භණී සැමටම ඉතා සුදුසුයි. කෙඳිවල ඇති ගුණය නිසා රුධිර පීඩනය පාලනය කිරීමටත්, කොලෙස්ට්‍රෝල් අඩු කිරීමටත් කිවි කදිමය.

තවද මාංශ පේශීවල අලුත් එකතු කිරීම් සඳහාවන වර්ධනයටත් මෙය ගුණදායී වේ. හෘදය වස්තුව ආශ්‍රිතව ඇති වන අපහසුතාවලදී නොයෙක් වර්ගයේ බෙහෙත් බොන අය සඳහා සුදුසුය.

පලතුරක් වුවද සලාදයක්, පිපාසය නිවාලන බීමක්, රස අතුරුපසක්, සලාද කාරකයක් වශයෙන්ද කල් තබා ගත හැකියි.

- ආචාර්ය චන්දිමා විජේගුණවර්ධන

- සටහන - මාධවී ධර්මරත්න

No comments:

Post a Comment